incelemeler

Asus N53Sv İncelemesi (Benchmark ve Oyun Testleri ile)

He ne kadar Intel® 6 Serisi Chipset'lerde üretim hatası olduğu için bütün Sandy Bridge işlemcilere sahip Notebooklar geri çağırılmış olsa da (Intel Sandy Bridge İşlemcileri Geri Çağırıyor!) daha önce incelediğimiz üzere (2. Nesil Intel® Core™ (Sandy Bridge) İşlemci Ailesine Genel Bir Bakış) Sandy Bridge işlemcilerin günümüzde kullandığımız işlemcilere oranla çok daha fazla yeterliliğe ve kabiliyete sahip olduğu inkar edilemez. Bunun anlamı ise 2 aylık bir zorunlu aradan sonra çıkacak sorunsuz Chipset'lere sahip modellerin tekrar alıcıların gözbebeği olacağı. Aslında piyasadan toplatılan bir ürünün incelemesini yapmak pek akıl karı değil ancak 2 ay sonra benzer spesifikasyonlara sahip modellerin çıkacağını düşünürsek okuyanların fikir sahibi olmasına yardımcı olur diye düşündüm. Ayrıca elime geçmişken incelememek ve bunu paylaşmamak olmazdı...




UYARI

  •  Eğer bu yazıda inceleyeceğimiz modele sahipseniz kesinlikle aldığınız yer ile veya Asus Türkiye ile irtibata geçerek geri verin. Ben forumlarda "Ya bişe olmaz" veya "Kullanayım sonra bir ara geri veririm" türü yorumları sık sık görüyorum  ama bu bir şaka değil. Intel şu anda kesenin ağzını açmış durumda ve bu yüzden bütün makinalar sorgusuz sualsiz geri alınıyor ancak yarın Intel kesenin ağzını kapattığında zannetmeyin ki üreticiler böyle kolaylıkla "Buyrun beyim ne demek hemen yenisini paket yapsın arkadaşlar" diyecekler!
  • Ayrıca halen Sandy Bridge işlemcilere sahip modellerin piyasada satıldığını görüyorum. Kesinlikle almayın. Satan yerlerinde "Ticari ahlakını" sorgulayın. Ve ürünün sorunlu olduğunu bile bile hala satmaya çalışan bu tip yerlerden alışveriş yaparken 2 kere düşünün. 

ÖNEMLİ GÜNCELLEME; (NİSAN-2011

Bu konu ile ilgili çok fazla yorum alınca buraya bir açıklama yazma gereği duydum. Önce konunun doğru anlaşılması açısından bir kronoloji vereyim;

  • Intel Sandy Bridge işlemcilerini CES 2011'de (Ocak başı) resmi olarak tanıttı -ki bu işlemciler sorunlu  6 Serisi Chipset'leri kullanıyorlardı. Takvime göre i7 işlemciler hemen, i5 işlemciler ise 2011'in 2. çeyreğinden itibaren piyasaya sunulacaktı. (Dolayısı ile i5 işelmciler bu sorundan hiçbir zaman etkilenmediler)
  • Asus ve HP Türkiye'de Sandy Bridge işlemcilere sahip modellerini satmaya başladılar. (Ocak sonları)
  • Intel Sandy Bridge işlemcilerin çipsetlerinde problem olduğunu ve toplatılacağını duyurdu. (1 Şubat)
  • Ben bu yazıyı yazdım ve Intel Sandy Bridge İşlemcileri Geri Çağırıyor! yazılarını yazdım. (Şubat başı)
  • Piyasadaki bütün Asus'lar toplatıldı. (Tabii sağda solda kalmış veya durumdan haberdar olmadan kullanan kullanıcılar olabilir.) HP ise bu konuyu neredeyse reddetti ve görmezden geldi. Ancak seslerini çıkaran kullanıcılar o da bin bir zorlukla makinalarını iade edebildiler. Link. Buradan HP'nin bu tutumunu kınıyorum. Ayrıca bu tutumları ile Ayın Yıldızları'nda HP modellerine yer vermeme kararımın ne kadar doğru olduğunu bir kere daha teyit etmiş oldular.
  • Mart ayı ortalarına doğru Intel çipset sorununu halletti ve Sandy Bridge üretimini tekrar sorunsuzca yapmaya başladı. Ve hemen bu işlemcilere sahip notebooklar piyasaya çıktı. Bu notebooklar diğerlerinden ayrılsın diye üzerine New Revision etiketi konuldu. 

Sonuç olarak;

  • Burada verdiğim uyarılar Ocak-Şubat ayında satılan makinalar için. Bu makinalar piyasadan toplatıldı. Intel'in sorunu giderdikten sonra ürettiği SORUNSUZ çipsetlere sahip olan ve Mart ayı ve sonrasında piyasaya giren modeller sorunsuzdur. Üzerinde New Revision etiketi varsa gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.
  • Çipset sorunu fark edilinceye kadar Türkiye'de piyasaya sadece Asus N53Sv ve HP dv7-5000et modelleri sunulmuştu. Diğer markalar ise Sandy Bridge işlemciye sahip modellerini daha çıkarmaya fırsat bulamadan bu çipset sorunu ortaya çıkınca Sandy Bridge işlemciye sahip modellerini piyasaya sürmemişlerdi. Bu yüzden diğer markalarda New Revision etiketini aramanıza gerek yok çünkü onlar sorunlu çipsetlere sahip bir modeli daha önceden piyasaya sürmedikleri için bütün Sandy Bridge işlemcili modelleri doğal olarak New Revision oluyor.
  • Çipset sorunu ortaya çıktığında Dünya çapında hiçbir yerde Sandy Bridge i5 işlemcili bir model piyasada yoktu çünkü Intel bu işlemcileri o tarihte daha piyasaya sürmemişti. Doğal olarak i5 işlemcili modellerin bu sorunla alakası yoktur. 





Daha önce N53Jn modelini ayrıntılı bir şekilde incelemiştik. Bu modelde tamamen aynı kasaya sahip olduğu için kasayı tekrar incelemeye gerek yok çünkü kasa hakkında daha detaylı bilgiye ve fotoğraflara alttaki linklerden  ulaşabilirsiniz. Ayrıca ürün toplatıldığı için diğer özellikleride yazmayacağım. Sadece işlemci ve ekran kartının neler yapabildiğini göstermek amacım...






Spesifikasyonlar



İşlemci
Intel® Core™ i7 2630QM
Intel® Core™ i5 2410M 
İşletim Sistemi

 Windows® 7 Home Premium 
Chipset
Mobile Intel® HM55 Express Chipset
Bellek
DDR3 1333 MHz SDRAM, 2 x SODIMM soket:
8GB SDRAM'a kadar yükseltilebilir. 4 x SODIMM soket:
16 GB SDRAM'a kadar yükseltilebilir  
Ekran
15.6" HD (1366x768)/Full HD (1920x1080) Vesa Like
Ekran kartı
NVIDIA® GeForce® GT 540M with 1GB DDR3 VRAM
Hard Disk
2.5" 9.5mm SATA
640GB,5400rpm
Optik sürücü
Blu-Ray DVD Combo
Super-Multi DVD
Blu-ray Yazıcı (Bunlardan sadece biri)
Kart okuyucu
3'ü bir arada kart okuyucu :
( SD/ MS/ MMC)
Webcam
2.0 Mega Pixel web kamerası
Fax/Modem/LAN/WLAN
Entegre 802.11 b/g/n 
Entegre Bluetooth™ V2.1+EDR (Opsiyonel) 
Bluetooth™ V3.0 (Opsiyonel)
10/100/1000 Base T
Bağlantı arayüzleri
1 x Mikrofon girişi
1 x Kulaklık çıkışı (S/PDIF)
1 x USB 3.0 port
3 x USB 2.0 port (Opsiyonel)
1 x RJ45 LAN Jack (Kablolu bağlantı için)
1 x HDMI
1 x WLAN Açma/kapama anahtarı
Ses
Entegre mikrofon ve hoperlorler
Bang & Olufsen ICEpower®
SonicFocus teknolojisi il
Pil
6 hücreli : 4400 mAh 47 Whrs 
Adaptör
19 V DC, 6.3 A, 120 W (i7/4 çekirdek) / 4.74 A , 90 W (i5/2 çekirdek)
Boyut/Ağırlık
39.1 x 26.6 x 3.05~4.05 cm 
2.70 kg 
Güvenlik
BIOS Booting / HDD parola koruması
Garanti/Destek
2-yıl sınırlı uluslararası garanti
*Ülkeye göre değişiklik gösterebilir
1-yıl pil garantisi






Normal az yükte (İnternette dolaşma, Divx film izleme, msn, ofis programları kullanımı vs.)  kullanım sırasında makinanın sıcaklık değerleri şöyle;





Gelelim bencmark ve oyun 
testlerine;

N53Sv değiştirilebilir grafik  teknolojisi kullandığı için 2 farklı ekran kartı ile ölçüm yapılabiliyor. İşlemci ile beraber gelen Intel HD Graphics 3000 grafk çipini daha önce incelemiştik:


Burada ise bir sıra bilgisayarı  için oldukça güçlü sayılabilecek bir grafik çipi olan NVIDIA® GeForce® GT 540M ile makinanın neler yapabildiğini göreceğiz;



Bencmark testleri;
(Resimlerin üzerine tıklayarak daha büyük boyutta görüntüleyebilirsiniz)







Oyun testleri













Yorumlar

Twitter

item