incelemeler

Samsung RV520: İnceleme, Benchmark ve Oyun Testleri

Bu yazıda size Samsung'un benim sınıflandırmamla 3. ve  5. ve biraz da 6. kullanıcı sınıfına hitap eden bir modeli olan RV520-S03TR modelini anlatacağım. Ürün geçtiğimiz 15 gün içerisinde Electroworld'de 1300 lira, Satürn'de ise (150 tane ile sınırlı stok olmak üzere) 1100 liraya satıldı. (24 Ekim) Bu inceleme aynı zamanda bu aralar piyasada bolca bulunan Core-i5 işlemci + GT 520M ekran kartı konfigürasyonunun (Asus K53Sj, Lenovo Z570, Samsung SF511, Acer AS5750G vs.) oyun performansını anlayabilmeniz için yardımcı olacaktır.





İzlenimler...


            Modelin kasası resimlerde de görebileceğiniz üzere gri/gümüş rengi ağırlıkta. Sadece kasanın sırtında siyah bir bant bulunuyor. Kasa sağlam olduğunu belli ediyor ve aynı zamanda da -sınıfının genel karakteri olarak- son derece sade ve sadece temel gereksinimlere sahip. Multimedya serilerinde olduğu gibi ekstra fonksiyonlar atanmış özel tuşlar yok.



           Kasanın sol yanında sırasıyla güç girişi, RJ45 jakı, 2 tane USB 2.0 portuVGA ve HDMI konnektörleri , kulaklık çıkışımikrofon girişi ve kart okuyucu var;




Kasanın sağ tarafında ise sırasıyla Kensington kilidi, 1 tane USB 2.0 portu ve optik sürücü mevcut.



              Kasanın arka ve ön tarafları boş. Sadece ön solda hava girişi için bir ızgara mevcut;







               Klavyenin kullanımı rahat. Sağ üstte klasik olarak güç düğmesi bulunurken durum ledleri Touchpad'in altında konumlanmış. (Klavyeyi yakından incelemek için resmin üzerine tıklayın.)






Spesifikasyonlar


İşlemci
Intel® Core™ i5 İşlemci 2410M (2,30 GHz, 3 MB L3 Cache)
İşletim Sistemi
Orijinal Windows® 7 Home Premium (64-bit)
YongasetiMobile Intel® HM65 Express Chipset
Ana Bellek4 GB DDR3 Sistem Belleği 1 333 MHz (4 GB x 1)
2 DIMM Yuvası
Ekran15,6" HD LED Ekran (1 366 x 768)
Video Grafik ve BellekNVIDIA® GeForce® GT 520M, 1GB DDR3 VRAM 
Sabit Sürücü500 GB SATAⅡ Sabit Sürücü (5 400 RPM)
Optik Sürücü
DVD Super Multi Double Layer
Kart Okuyucu4 'ü Bir Arada (SD, SDHC, SDXC, MMC)
Video KameraWeb Kamerası
Modem/LAN/WLAN10 / 100 / 1 000 Gigabit Ethernet LAN
Kablosuz Yerel Ağ Bağdaştırıcı
Bluetooth 3.0 Yüksek Hız
LED Durum GöstergesiBüyük Harf Kilidi
Numeric KB Lock
Güç Açık/Beklemede
Pil Şarj Ediliyor/Dolu/Boş
Depolama aygıt girişi
Arayüz1 x Line-in
1 x Mikrofon girişi
1 x VGA port/Mini D-sub 15-pin (harici monitör için)
3 x USB 2.0 port1
1 x RJ45 LAN girişi
1 x HDMI
SesSRS 3D Ses Efekti
KlavyeNumerik Klavye
104 Tuş
Pil 6 Hücreli (48 Wh)
AC Adaptör60 Watt
Boyutlar ve Ağırlık381,6 x 256,2 x 31,9 - 34,9 mm (15" x 10" x 1,25" - 1,37")
2,4 kg 
GüvenlikBIOS Önyükleme Parolası
HDD Parolası
Multimedya YazılımıEasy Display Manager
Samsung YazılımlarıSamsung Update Plus
Easy Battery Manager
Easy Network Manager
Easy SpeedUp Manager
Adobe Acrobat Reader
Samsung Destek Merkezi
Norton Internet Security (60 günlük Deneme)
Garanti2 Yıl



Batarya

            Bilgisayarın pil performansı ise normal yükte kullanımda, ekranın ışığını biraz kısarsanız  4 saatin üzerine çıkabiliyor. Ancak her durumda 2 saatin üzerinde bir batarya süresi var.



         Sabit Disk 


            Bilgisayarı bir arkadaşıma aldığımız için hiç kullanmadan diskini direk Seagate 7200 Rpm disk (ST-9500420AS)  ile değiştirdik. Disk değişimi oldukça kolay. Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta var; Disk ve Ram bölmesine ulaşmak için açmamız gereken kapak sadece tek bir civata ile tutturulduğu için diğer kısımlarda tırnaklarla sabitlenmiş. Bu yüzden civatayı söktükten sonra resimde işaretlediğim yönde tırnakları teker teker kurtararak açmanız gerek. Bunu tırnağınızla veya ince bir tornavida yardımıyla yapabilirsiniz. Püf nokta kırmızı ile işaretlediğim kenarı en sona bırakmanız. Çünkü buradaki tırnaklar açılan cinsten değil sabit. Yani kırmızı ile işaretlediğim kenarı sona bırakmazsanız kapağa zarar verebilirsiniz.





            Kapağı çıkardığınızda sağ altta Ram slotlarını, üst ortada ise sabit diski göreceksiniz. Sabit disk titreşimi absorbe etmesi amacıyla lastik bir muhafaza içine koyulmuş. SATA konnektörü ise sabit değil kablolu ve hareket edebiliyor.Tek yapmanız gereken sabit diski yuvasından çıkarmak, ardından SATA konnektörünü çıkarmak ve lastik kılıfı yeni diske geçirdikten sonra SATA konnektörünü takarak diski yuvasına geri yerleştirmek.





ST-9500420AS 7200 Rpm diskin performası ise şu şekilde;
(Disk bilgisayarla beraber gelen disk değil tekrar belirteyim)




Isınma değerleri


            Bilgisayarın üst tarafında tam yükte dahi çalıştırdığınızda hiçbir ısınma belirtisi olmazken altında durum aynı değil. Resimde işaretlediğim bölgede (Tam yükte çalışırken) ciddi anlamda ısınma oluyor. Bu yüzden ürünü düz bir zeminde kullanmak ve alt kısmın hava almasını sağlamak gerekiyor. Bu durumun oluşmasında sol taraftaki ısı çıkış ızgarasının aşağı bakıyor olmasının rolü de büyük. Modelin -kendi sınıfında- ciddi anlamda tek  kötü tarafı bu;






Kasanın içindeki değerler ise şu şekilde;


Stres testi




Oyun esnasında değerler




Oyun ve Grafik performansı


              Bilgisayarın sahip olduğu garfik çipi olan Nvidia GT 520M, orta/alt seviyede performans verebilen bir grafik çipi. 3DMark06'da  5240 puanda kalması bunun göstergesi;




          Kart günümüz güncel oyunlarını (Üst seviye sistem isteyenleri) oynatmakta zorlanıyor. Örneğin güncel oyunlardan Deus Ex : Human Revolution ile yaptığım denemelerde (1366x768 çözünürlükte ve varsayılan ayarlarda) oyun rölantide giderken kart akıcı sayılabilecek kadar Fps sağlarken (Maksimum 28 Fps) iş çatışmalar gibi kartın zorlandığı durumlara gelince bu Fps, 15'lere kadar düşüyor. Uzun lafın kısası bu grafik kartı ile bütün güncel oyunları oynayabilirsiniz ancak yüksek sistem isteyen oyunlarda ayarları düşürmeniz gerekebilir.






               Altta bencmark testlerinin karşılaştırıldığı bir tablo görüyosunuz. 3DMark11 puanının "Performance GPU" puanı olduğunu belirteyim. "Genel" 3DMark11 puanı daha yüksek olacaktır...





Oyun Testleri















Yorumlar

Twitter

item